Veelgestelde vragen

Wanneer u of een naaste zorg nodig heeft, kunnen er veel vragen opkomen. Kan iemand met dementie dagbesteding aanvragen? Hoe vraag ik thuiszorg aan? Op deze pagina beantwoorden we meest gestelde vragen.

Heeft u een vraag die niet op deze pagina staat, of wilt u persoonlijk advies? Onze medewerkers van het cliëntservicebureau staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op via 0416-698400 of stuur een e-mail naar info@maaswaarden.nl. Wij helpen u graag verder!

Dagbesteding

Om in aanmerking te komen voor dagbesteding heeft u een indicatie nodig van uw gemeente. Dagbesteding val onder de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

  • Heeft u een Wlz-indicatie? Dan zorgt het zorgkantoor voor een passende dagbesteding.
  • Heeft u geen Wlz-indicatie? Dan kunt u via de Wmo bij uw gemeente terecht. U moet daarbij voldoen aan een aantal voorwaarden.

De dagbesteding is bedoeld om een fijne dagstructuur te bieden. U kunt één of meerdere dagen deelnemen aan de dagbesteding voor sociale contacten, een goed gesprek om de nodige ondersteuning.

Onze dagbesteding biedt een gevarieerd programma van activiteiten georganiseerd door medewerkers en vrijwilligers. U kunt deelnemen aan leuke activiteiten zoals kaartspellen, workshops, schilderen en koken. Daarnaast wordt er ’s middags vers gekookt.

Ja, bij Maaswaarden kunnen mensen met dementie deelnemen aan een passende dagbesteding. Deze activiteiten zijn gericht op structuur, sociale interactie en plezier. De activiteiten dragen bij aan het welzijn! Lees meer over de mogelijkheden op onze pagina over dagbesteding.

We beschikken over een dagbesteding op locatie Wijkestein. De dagbesteding is geopend van maandag tot vrijdag van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Als u gebruikt maakt van dagbesteding, betaalt u een eigen bijdrage. Deze bijdragen hangt af van uw vermogen of inkomen. Deze bijdragen wordt vastgesteld door het CAK (Centraal AdministratieKantoor).

In Wijk en Aalburg hebben we programma’s voor:

  • Mensen met lichamelijke klachten
  • Mensen met geheugenproblemen
  • Mensen met afasie

Verpleeghuis

Een ouderenpsycholoog biedt begeleiding en ondersteuning bij psychologische en emotionele uitdagingen die kunnen ontstaan op oudere leeftijd. Dit kan variëren van geheugenproblemen tot het omgaan met verlies of veranderende levensomstandigheden. Meer informatie over de rol van een ouderenpsycholoog vindt u op de psychologiepagina van Maaswaarden.

Een specialist ouderengeneeskunde is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen met complexe gezondheidsproblemen. Zij stellen samen met u een behandelplan op. De specialist ouderengeneeskunde werkt samen met andere professionals om u de best mogelijke zorg te bieden. Ontdek meer over de specialist ouderengeneeskunde op de pagina over medisch behandelaren.

Maaswaarden beschikt over vier verpleeghuis locaties.
– De Binnenhaven (Werkendam) op basis van VPT
– De Griend (Nieuwendijk) op basis van VPT
– De Notenhoff (Andel) op basis van WLZ
– Wijkestein (Wijk en Aalburg) op basis van WLZ

Meer informatie over onze locaties vindt u op de locatiepagina.

U kunt u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een aanvraag indienen voor een Wlz indicatie. Met deze indicatie kunt u in aanmerking komen voor verpleeghuiszorg in één van onze verpleeghuizen. Helaas is het niet mogelijk om u of uw naasten uit voorzorg in te schrijven. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een CIZ aanvraag? De collega’s van het cliëntservicebureau helpen u graag verder. Wij zijn bereikbaar via 0416-698400.

Dit is verschillend. Hieronder vind je de locaties met de daarbij horende indicaties:

  • Locatie Wijkestein ZZP 5, 6 en 8
  • Locatie De Notenhoff ZZP 5, 6 en 8
  • Locatie De Binnenhaven vanaf ZZP 4
  • Locatie De Griend vanaf ZZP 4

We bieden vier zorglocaties met kleinschalige woonvormen aan. Klik hier om deze verschillende locaties te bekijken.

Samen zoeken we naar een locatie bij u in de buurt. Zo kunnen uw naasten gemakkelijk op bezoek komen en waar mogelijk ondersteunen bij de zorg. Wij waarderen deze betrokkenheid en stimuleren de aanwezigheid van uw naasten.

Het welzijnsteam organiseert leuke en gezellige activiteiten. Deze zijn zoveel mogelijk afgestemd op de wensen en behoeften van de bewoners. Op locatie Wijkestein zijn, naast bewoners, ook buurtbewoners van harte welkom om deel te nemen aan deze activiteiten.

Thuiszorg

Het aanvragen van thuiszorg bij Maaswaarden begint vaak met een indicatie via het Wmo-loket van uw gemeente. Onze wijkverpleegkundigen ondersteunen u bij het aanvragen van de zorg die bij uw situatie past. Wilt u hier meer informatie over? Bekijk dan de website van de overheid.

U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig. U kunt rechtstreeks contact opnemen met ons wijkteam. Stuur een e-mail naar info@maaswaarden.nl of bel met het cliëntservicebureau op 0416-698400. Let op: u dient wel te wonen binnen het werkgebied van Maaswaarden.

U ontvangt verzorging, verpleging en ondersteuning bij u thuis. Dit wordt afgestemd op uw situatie.

We leveren huishoudelijke hulp via een Wmo-indicatie. Als u huishoudelijke hulp wilt aanvragen dient contact op te nemen met de Wmo-consulent in uw gemeente.

We bieden thuiszorg aan in de gehele gemeente Altena. Daarnaast leven wij ook huishoudelijke thuiszorg in de Gemeente Heusden en in de Gemeente Bommelerwaard.

Ja, we bieden wij ook gespecialiseerde zorg. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen werken zelfstandig en stemmen de zorg nauw af met uw huisarts of medisch specialist.
U kunt bij ons terecht voor gespecialiseerde zorg bij de volgende aandoeningen:

  • Dementie
  • Wondzorg, incontinentie en stomazorg
  • Palliatieve zorg

Maaswaarden heeft regelmatig vacatures voor wijkverpleegkundigen. Als wijkverpleegkundige begeleid en ondersteunt u cliënten om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. U kunt de actuele vacatures bekijken op onze vacaturepagina.

Maaswaarden biedt gespecialiseerde hulp aan huis voor mensen met dementie. Zo kunnen zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Meer hierover leest u op onze pagina over verzorging en verpleging aan huis.

Elke gemeente werkt samen met een aantal gecontracteerde zorgaanbieders voor het leveren van huishoudelijke hulp. U heeft de vrijheid om zelf een keuze te maken uit deze aanbieders. Wilt u overstappen naar huishoudelijke hulp van Maaswaarden? Dan is het belangrijk om eerst te controleren of wij in uw gemeente een gecontracteerde aanbieder zijn. Is dit het geval? Dan kunt u bij de gemeente aangeven dat u wilt overstappen.

Vanaf 1 januari 2024 geldt er voor iedereen die Wmo-hulp ontvangt een vaste eigen bijdrage van €20,60 per maand. Deze bijdrage is niet afhankelijk van uw inkomen en is daarom voor iedereen hetzelfde. De rekening voor deze eigen bijdrage ontvangt u van het CAK (Centraal Administratie Kantoor).

Het team bestaat uit verschillende collega’s. We streven ernaar dat u zo vaak mogelijk geholpen wordt door dezelfde verzorgende, huishoudelijke hulp of verpleegkundige.

Algemeen

Deze termen hebben te maken met zorg en ondersteuning in Nederland.

  • VPT (Volledig Pakket Thuis)
    Het Volledig Pakket Thuis is een zorgpakket dat volledige zorg en ondersteuning biedt bij mensen thuis. Deze zorg is vergelijkbaar met de zorg in een verpleeghuis. Denk hierbij aan verpleging, persoonlijke verzorging, hup bij huishoudelijke taken en eventueel begeleiding.
  • ZZP (Zorgzwaartepakket)
    Het Zorgzwaartepakket is een indicatie die aangeeft welke zorg iemand nodig heeft, gebaseerd op de zorgzwaarte. Dit systeem wordt vaak gebruikt in de Wet langdurige zorg (Wlz) en is bedoeld voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Het ZZP bepaalt hoeveel zorg en ondersteuning iemand krijgt.
  • WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)
    De Wet maatschappelijke ondersteuning is een wet die gemeenten verplicht om zorg en ondersteuning te bieden aan mensen die niet alles zelfstandig meer kunnen. Bijvoorbeeld het huishouden, dagbesteding, woonaanpassingen en vervoer.
  • LAT (Langer Actief Thuis)
    Langer Actief Thuis is een programma dat gericht is op het ondersteunen van mensen die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. Zo kunnen mensen langer in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Elke locatie heeft een eigen Wegwijzer. In deze Wegwijzer vindt u informatie over de zorg en de faciliteiten van de locatie. De Wegwijzers vindt u hier.

dementie dagbesteding